Leren Lezen

De kleuter zal pas echt leren lezen als hij naar de derde groep van de basisschool gaat, maar voor die tijd ziet hij ook alle woorden en letters. Waarschijnlijk wil hij nog voordat hij echt gaat leren lezen, weten wat ze betekenen. De zin om te lezen komt niet helemaal vanzelf bij het kind. De ouder speelt daarin ook een grote rol. Belangrijk zijn voorlezen en bijvoorbeeld abonneren op een blad.
Voorlezen is een prima manier om het kind liefde voor lezen bij te brengen. Het kind zal boeken associëren met gezelligheid en veiligheid. Het is een goed idee om de kleuter mee te laten kijken, terwijl je leest. Zo zal hij snel doorkrijgen dat die rare kriebeltjes wel degelijk iets voorstellen en zal hij ze zelf willen leren ontcijferen.
Als het kind regelmatig kennismaakt met boeken, tijdschriften en lezende mensen, leert hij dat lezen erbij hoort. Als je zelf eens een boek pakt en leest waar je kleuter bij is, zal hij merken dat het een prettige bezigheid is en er nieuwsgierig naar worden.
En kinderen vinden het heerlijk om post te krijgen. Neem daarom eens een abonnement op een blad dat het kind leuk vindt. Voor kleuters bestaan speciale week- en maandbladen, zoals Okki en Bobo. De kleuter zal met spanning uitkijken naar het moment dat ‘zijn post’ weer op de mat valt. Zo wordt lezen een nog groter avontuur. (Ook het voorlezen.)


Veilig leren lezen

Op veel scholen wordt lezen geleerd met de methode veilig leren lezen. De methode combineert het plezier van het samen leren lezen en bezig zijn met taal met de praktische uitvoerbaarheid van onderwijs op maat. Leerkrachten halen zo op een veilige en effectieve manier het beste uit hun leerlingen. Wil je er meer over lezen dan kun je op de website van Veilig leren lezen terecht.

Dyslexie

Toch nog leren lezen is een methode voor Remedial Teaching voor leerlingen met ernstige lees- en spellingproblemen.
Elk jaar loopt 10 % van de basisschoolleerlingen in groep 3 vast met lezen. Dat is één probleem. Het andere is dat de regering, tegen het advies van een forum van dyslexiedeskundigen in, geen extra middelen ter beschikking stelt om dit probleem te bestrijden. Tochnoglerenlezen is één van de methodes die een bijdrage kunnen leveren aan de oplossing van deze problemen. Zij is namelijk weinig tijdsintensief, kan met goede supervisie door leesouders worden uitgevoerd en blijkt toch effectief. Meer kun je vinden op de website.


Spelletje

Op de site van huiswerkweb vind je ook leuke spelletjes die kinderen kunnen helpen met leren lezen. De pagina speel en leer (leesoefeningen) geeft verschillende woorden waarbij je dan het bijbehorende plaatje er naartoe moet slepen. Leuk zo'n online spelletje waarbij simpele woorden gelezen moeten worden. En aan de hand van de plaatjes leer je al snel wat er staat.