Kinderen

Voorlezen is voor een kind van essentieel belang en ze zijn dol op verhalen. Het voorlezen voldoet aan de basisbehoeften: aandacht, gezelligheid, intimiteit en saamhorigheid. Als de kinderen zelf kunnen lezen of wanneer het naar-bed-gaan-ritueel vervalt dan blijft de behoefte aan voorlezen toch bestaan. Uit onderzoek is gebleken dat lezen en voorlezen de ontwikkelingsfunctie prikkelt. Door te lezen ontwikkelen kinderen hun creativiteit, fantasie, kunstzinnige vorming en beeldend- en verbaal vermogen. Deze vaardigheden zijn onmisbaar voor de intellectuele vorming en taalontwikkeling van een kind.

Even tussen haakjes. Als je wilt voorlezen is het misschien handig om de verhaaltjes te printen.

Op deze site vind je verhalen om voor te lezen aan de kinderen.
Wat tevens een leuke site is met voorleesverhaaltjes is Voorleestuin want deze website biedt nu al meer dan 100 gratis voorleesverhalen en er komen er nog steeds meer bij.
En op de site Kinderverhalen vind je nog veel meer verhalen om te lezen of voor te lezen. Je vindt er verhalen over kinderen, dierenverhalen, sprookjes en andere fantasieverhalen en tienerverhalen. Het verhaal Oerwoud begint zo:
In het oerwoud Tjatjatja woont een leeuw die Tja heet. In het woud wonen erg veel dieren van allerlei soorten zelfs: kippen wandelende takken, vossen, tijgers, giraffen en nog veel meer. Midden in het bos woont de leeuw Tja. Daar gaat niemand ooit heen. . . .


Opa

De verhaaltjes Opa vertelt elke week een nieuw verhaal. Je vindt al verschillende verhalen op de site maar als je lid wordt van zijn nieuwsbrief dan krijg je elke week per e-mail een gratis verhaal toegestuurd. En dat is dan iedere week weer een verrassing.

Lezen met kinderen

Een site met allerlei informatie over lezen met kinderen. Er staan recencies van boeken op maar ook informatie over bijvoorbeeld Dyslexie en Beelddenken en verschillende voorleestips. Kijk voor dit alles op de site lezenmetkinderen.

Kinderboekenweek

Over de Kinderboekenweek is ook een aparte site. Daar kun je alles lezen over wanneer het is en wat het thema dit jaar is of was als hij al geweest is.


Wereld

Op de site Wereldverhalenkalender vind je prachtige verhalen van over de hele wereld. Je kan kiezen voor verhalen uit bepaalde landen en er zijn thema pagina's. Hier ben je voorlopig nog niet uitgelezen.

Biblionef

Voor veel kinderen in de wereld is lezen een luxe. Zij leren slechts een beetje lezen van een onderwijzer die een paar zinnetjes op het bord schrijft. Maar mooi lees- en kijkmateriaal ontbreekt volledig. Je verliezen in een spannend boek is er voor deze kinderen niet bij. Biblionef Nederland bevordert dat kinderen zich ontwikkelen door zelf met plezier te lezen. Biblionef stelt nieuwe kinderboeken ter beschikking aan kinderen van 3 - 18 jaar in achterstandsgebieden van ontwikkelingslanden.