Bibliotheken

In de bibliotheek kun je de nieuwste boeken en tijdschriften lezen. Naslagwerken bekijken en encyclopedieën bekijken. Hobbyboeken lenen, boeken aanvragen, computers raadplegen en de krant lezen. En vaak ook nog cd's en dvd.s lenen.
En tegenwoordig zelfs e-boeken lenen.
Te gek zo'n bibliotheek.

Kinderen tot 16 jaar zijn gratis lid van de bibliotheek, dus zodra je kind een jaar is kan het lid worden en kun je samen boeken lenen en 's avonds leuke verhaaltjes voorlezen. Het naar de bibliotheek gaan wordt voor je kind trouwens zo een normale gang van zaken waardoor ze later makkelijker langs gaan en daar hebben ze altijd profijt van. In de schooltijd halen ze makkelijker informatie in de bibliotheek als ze er vaker waren dan wanneer ze er nog nooit geweest zijn.
Soms hoor je dat tegenwoordig alles online te vinden is en dat is voor een deel ook wel zo. Maar een boek geeft de informatie compact en op internet is het toch ook vaak maar gokken of iets waar is wat er staat.


Portaal

De bibliotheek heeft een algemene overkoepelende website die begint op de bibliotheek .
Van daaruit kun je een bibliotheek bij je in de buurt vinden, of juist eentje in de buurt van je vakantieadres! (Handig want je kan er ook vaak even internetten (of wifi gebruiken) en dus je mail checken!)
Je kan in de collectie zoeken, met een geweldig leuke manier om te zoeken. Zo handig al die extra zoekwoorden! Probeer het maar eens. Verder nog een leestafel voor nieuws, achtergronden en literatuur en Al@din, de vragendienst van de bibliotheek. Echt alles kun je vragen en je krijgt antwoord van mensen, dus geen (vaak) nietszeggend computerantwoord.


Belgie

Ook in België hebben ze natuurlijk bibliotheken. Op de site Koninklijke Bibliotheek van België vind je alle informatie die je nodig hebt.

DBNL

De Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren is een 'bibliotheek' op internet waar je heel veel informatie kan vinden over het Nederlands. Je kan er bijvoorbeeld lezen over: Etymologie, syntaxis, fonologie, semantiek, morfologie, spraakkunst/spelling, taalbeheersing, taalverwerving, sociolinguïstiek. Maar ook over de Nederlandse literatuur in de Middeleeuwen, de Gouden Eeuw, Achttiende Eeuw enz.

Openbare bibliotheken

De Vereniging van Openbare Bibliotheken is de brancheorganisatie van openbare bibliotheken in Nederland. De Vereniging houdt zich als brancheorganisatie onder meer bezig met het scheppen van de kaders voor de activiteiten van openbare bibliotheken.
Op de site De Bibliotheken kun je er alles over lezen.