E-boeken

Elektronische boeken, e-boeken ofwel e-books, zijn bestanden die je op een e-booklezer (een ebookreader) kan lezen. Je hoeft dus geen dik boek mee te nemen, of meerder boeken, maar alleen een lezer met daarop een aantal bestanden. Het gewicht is maar een fractie van een flink boek dus je kan hem makkelijk met één hand vasthouden.
Sommige zeggen dat een tablet ook geschikt is voor het lezen van ebooks, en dat is ook zo als je niet vaak een stuk leest. Maar ga je vaker boeken lezen in electronische vorm dan moet je toch echt aan een ereader denken. Het grootste verschil is al het beeldscherm welke leest als zwarte letters op wit papier. Niks geen fel licht zoals op eeh tablet. Echt veel rustiger voor je ogen. Met een tablet zit je 's avonds in het licht van je scherm, met een ebookreader zie je pas iets op je scherm als je ook een lichtje aan doet, net als met een boek. En dat leest veel lekkerder.

E-boeklezers

Als je lekker onderweg een e-book wilt lezen dan heb je ook een e-boeklezer (ebookreader) nodig. Je kan je grote laptop gebruiken maar handiger is een compact formaat lezer. Op de site van Bol.com vind je trouwens ook veel informatie over Digitaal lezen


E-boeken

Een E-booklezer zonder e-books is als een mp3 speler zonder muziek. Je hebt er niets aan.
Er zijn op internet echter wel veel E-books te downloaden, soms voor een klein prijsje, maar vaak ook helemaal gratis. Hieronder vind je een aantal links die je zo kunnen gebruiken om leuke e-books te vinden.

Bestandsformaten

De bestanden voor e-book lezers zijn niet allemaal hetzelfde. Je hebt bijvoorbeeld Mobipocket. Deze is erg populair en kan gebruikt worden op vele e-booklezers, pda's en smartphones. Dan heb je epub welke een open formaat is. En heel bekend is is het pdf-bestand dat op heel veel e-booklezers weergegeven kan worden.
Een groot nadeel van pdf-bestanden is dat de opmaak vast ligt terwijl de andere twee de opmaak aanpassen aan de schermgrootte van de e-booklezer.

Verzameling

Op de website ebook.gratis-downloaden.nu vind je een flink aantal gratis te downloaden e-books.


Niet gratis, wel mooi

Vele Nederlandse boeken zijn ondertussen ook te koop als e-boek. Via de onderstaande link vind je er veel.
Digitale boeken Nederlands

ebook.nl heeft zo'n 60000 titels maar veel engels talig. Er zijn maar zo'n 350 boeken nederlands. De prijzen zijn iets minder dan een normaal boek. (Beetje hoog dus :-))
En in de rubriek gratis staat op het moment dat ik keek geen enkel boek. Jammer. Maar nu misschien wel.