Diverse Taaldingen

Diverse sites belichten dingen die met de taal te maken hebben. En deze zijn op deze pagina samengebracht.

Stichting-Nederlands

In Nederland voltrekt zich stilletjes een taalrevolutie: als voertaal wordt het Nederlands steeds vaker vervangen door het Engels, zowel op universiteiten, bij bedrijven en elders in de samenleving. Hierdoor kun je op steeds minder plekken met het Nederlands uit de voeten, en dat is verkeerd. De doelstelling van Stichting-Nederlands is daarom de devaluatie van het Nederlands tegen te gaan. Ook proberen ze waar gewenst onvertaald Engels te vernederlandsen.


Spreekwoorden

Alles lezen over de verschillende spreekwoorden kun je ook op internet. En wat is het verschil tussen spreekwoorden en gezegdes en uitdrukkingen? Door het gebruik van spreekwoorden is vaak meteen duidelijk wat er bedoeld wordt. Als iedereen tenminste weet wat het spreekwoord of gezegde betekent. Veel zijn er heel duidelijk maar bij sommige is misschien wat uitleg nodig.
Van Dale legt de verschillen zo uit:
Spreekwoord is een uitspraak die een algemene levenservaring of wijze les bevat.
Gezegde is een zegswijze, een spreuk.
Uitdrukking is een zegswijze, een soort vaste manier om iets te zeggen.

Taalspelletjes

Wil je eens een paar leuke Taalspelletjes spelen dan moet je hier maar eens kijken.

Puzzelhulp

Op de site Puzzelhulp vind je hulp bij het zoeken naar puzzelwoorden en rijmwoorden en combinaties van letters en bij het ontwerpen van puzzels. Een leuke site als je van puzzelen houdt.

Spatiegebruik

In het Nederlands moeten samengestelde woorden gewoon aan elkaar geschreven worden.
Er is dus geen enkele reden om een spatie in te voegen bij woorden als 'leesplezier', 'hogesnelheidslijn' en 'keukenbenodigdheden'. Deze fout wordt onnodig veel gemaakt, en het lijkt er zelfs op dat de foute spelling steeds vaker wordt toegepast. Een slechte ontwikkeling. Meer lezen doe je op Spatiegebruik


Contaminatie

Iedereen gebruikt 'af en toe wel eens' een Contaminatie . Als je er éénmaal op gaat letten dan hoor je ze echt elke dag van bijna iedereen in je omgeving. Ook op radio, tv, internet of in kranten kom je deze dooreen gehaalde uitdrukkingen tegen.
Op deze site vind je een verzameling van deze 'verkeerde' uitdrukkingen.

Taalmuseum

Omdat een echt museum moeilijk te realiseren valt is er een virtueel Taalmuseum gemaakt. De bedoeling is dat alle lege nissen en vitrines in de toekomst gevuld worden.